сряда, 17 април 2013 г.

Каква е разликата между SD карта, Micro SD карта и Mini SD карта?

SD карта е стандартната карта, която се използва за съхраняване на информация при определени устройства – мобилни телефони, таблети, цифрови фотоапарати и др. Нейните размери обикновено са: 32.0 х 24.0 х 2.1 мм.

Micro SD и Mini SD картите са по-малки варианти на SD картата за съхранение на данни на базата на флаш памет. Micro SD картата е по-малка по размери от Mini SD картата:
Mini SD: 21.5 х 20.0 х 1.4 мм
Micro SD: 15.0 х 11.0 х 1.0 мм

Mini SD картите имат единадесет пина (проводника) за свързване със съответното устройство, а Micro SD картите имат осем пина.

Често Mini SD и Micro SD картите се продават с адаптер към SD стандарта, за да може да се използват на устройства, които имат слот единствено за SD карта или да се включват към USB четец със слот за стандартна SD карта.

Популярността но Micro SD картите нараства все повече, тъй като повечето нови устройства са съвместими с тях.

Трябва да се прави разлика между SD и SDHC, Mini SD и Mini SDHC, а също така и между Micro SD и Micro SDHC. Допълнението HC означава „High Capacity”. Напоследък SDHC стандартът е доста популярен. Картите от SDHC тип са същите по размер като SD картите от съответния тип. Въпреки това двата стандарта са несъвместими, тъй като SDHC e по-нов стандарт.

Няма коментари:

Публикуване на коментар