сряда, 10 април 2013 г.

Трябва ли таблетът ми да има 3G модем?



3G модем е устройството, което е необходимо, за да ползвате мобилен интернет към някой от мобилните оператори. Ако не разполагате с този модем, ще може да ползвате интернет единствено посредством Wi-Fi връзка, тъй като почти всички таблети, които са актуални понастоящем разполагат с Wi-Fi модем.
Следователно трябва да прецените дали ще разчитате на достъп до интернет единствено чрез Wi-Fi връзка или възнамерявате да ползвате абонаментен план към някой от мобилните оператори.
Във втория случай със сигурност ще ви е необходим 3G модем. Възможностите са две:
1. Закупувате таблет с вграден 3G модем, т.е. таблетът има слот за СИМ карта. Тези таблети са доста скъпи, но обикновено имат и други екстри като GPS, по-голяма издръжливост на батерията, по-добра разделителна способност, по-бърз процесор и др. С други думи става въпрос за таблет от по-висок клас. Трябва да се внимава, защото някои таблети на сравнително ниска цена разполагат с вграден 3G модем, но са прекалено ограничени от гледна точка на много други компоненти.
2. Купувате таблет без 3G модем и ползвате външен такъв, който се свързва към USB входа на таблета. Ако таблетът няма нормално USB, а има Mini USB или Micro USB ще ви е необходим преходник, който понякога е включен в комплекта с принадлежности към самия таблет. Ако не е включен, може да се закупи допълнително. Има разлика между Mini USB и Micro USB, тъй като двата стандарта са несъвместими, но затова ще публикувам отделна тема.
В случай, че свързвате външен 3G USB модем, трябва да имате предвид, че той е доста скъп, но въпреки това цената му е по-ниска от разликата в цената между таблет без 3G модем и таблет с вграден 3G модем. От гледна точка на цената отделното закупуване на таблет без модем и 3G USB модем излиза по-евтино. Въпреки това, този вариант има някои сериозни недостатъци – включването на външен модем разрежда батерията много бързо. Освен това не всички таблети са пригодени да работят с всички модели и марки модеми. Възможно е за вашия таблет да е необходим определен модел/марка модем. Възможно е да възникнат и други непредвидими технически проблеми при инсталирането на модема, интернет настройките към съответния оператор и т.н.

Мобилните оператори предлагат безплатен 3G USB модем при сключване на договор при някои абонаментни планове, но може да не разполагат с модела и марката, които са необходими за вашия таблет.

Аз лично препоръчвам, ако не разчитате единствено на Wi-Fi достъп, да се закупи таблет с вграден 3G модем.

Ще публикувам отделна тема за разликата между Mini USB и Micro USB, а също така и за Wi-Fi достъпа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар